Home>مقالات>تقارن در معماری

تقارن در معماری

تقارن در معماری

یکی از مهمترین المان ها و اجزایی که کمک می کند تا شخص ببینده آثار معماری و زیبایی شناسی استفاده شده در این هنر را بهتر و دقیق تر لمس کند ، رعایت تقارن در معماری می باشد.

تقارن در معماری و طراحی داخلی

هنر معماری آمیخته ای است از ذوق هنری و ترکیبی از مسائل مهندسی ، با در نظر گرفتن حداکثری زیبایی شناسی در محیط ، که در نهایت منجر به خلق یک طرح معماری می شود.

رعایت تقارن در معماری باعث می شود که محیط منظم تری به وجود آید و همین نظم باعث می گردد تا در نظر بیننده به نوعی یک نظم فکری شکل گیرد.

در دوره آموزش طراحی داخلی تمام نکات مهم در رابطه با رعایت تقارن در طراحی دکوراسیون داخلی گفته به هنرجوبان دوره آموزش داده می شود .

حال در این مقاله سعی داریم تا این مفهوم را که یکی از پایه ای ترین و مهم ترین اصول معماری می باشد ، مورد بحث قرار دهیم تا درک بهتری از آن داشته باشیم.

تقارن در معماری به چه معناست

تقارن به معنی ” توزیع مرتب شده و متوازنه اشکال و فضاهای موجود در یک صفحه می باشد. که این توزیع متوازن حول یک محور به نام محور تقارن یا مرکز تقارن شکل می گیرد .”

برای درک بهتر از تعریف تقارن میتوان گفت که برای مثال اگر یک شخص دقیقاً روی محور تقارن بایستد و به یک سمت خود نگاه کند ، اگر شخص با همین دید 180 درجه نگاه خود را بچرخاند ، دقیقاً تمام اجزایی که با نگاه کردن به سمت دیگر دیده بود را می تواند ببیند. و در واقع در این وضعیت فاصله اشیاء در یک سمت از محور تقارن تا ببینده ، باید برابر با فاصله اشیاء در طرف دیگر محور تقارن باشد.

مبحث تقارن در علوم مهندسی علاوه بر کاربرد زیبایی شناسی ، کاربرد های مهم تری را نیز دنبال می کند. برای مثال یکی از مهمترین کاربرد های تقارن در معماری ، رعایت تقارن هندسه یک ساختمان به منظور توزیع یکنواخت و متوازن بار در دو طرف یک سازه می باشد.

تقارن در معماری تاج محل

انواع تقارن در معماری

1- تقارن دو طرفه : به طور کلی به ترتیب متوازن اشیاء و عناصر در دو طرف مقابل ، حول محور تقارن ، تقارن دو طرفه گفته می شود.

بهترین نمونه برای تقارن دو طرفه که به نوعی یکی از شاهکار های هنر معماری در این زمینه می باشد ، تاج محل در هندوستان است که هنگام برش در یک بخش ، دقیقاً تصویر برش خورده ، آینه تصویر برش نخورده می باشد.

این نوع تقارن رایج ترین نوع بکار رفته در معماری است.

2- تقارن شعاعی : تقارنی است که حول یک مرکز مشخص ، الگوهای تکراری را به وجود می آورد. برای درک بهتر از تقارن شعاعی می توان به یک استادیوم ورزشی اشاره کرد که اگر میانه میدان ورزشی را مرکز در نظر بگیریم ، سازه پوسته ای که محل نشستن تماشاگران می باشد ، نسبت به مرکز ، تقارن شعاعی دارد و یک الگو مشخص و بهم پیوسته ای در جایگاه تماشاگران به وجود می آید.

تقارن در معماری داخلی نیز تعریف خود را دارد و به معنای ” جای گیری تمام اشیاء در تمام نقاط یک فضا ” می باشد. در طراحی داخلی علاوه بر المان های موجود در تعریف کل تقارن ، یک جز دیگر نیز اهمیت به سزایی پیدا می کند که آن هم “رنگ” می باشد.

تمام موارد را میتوانید با استفاده از نرم افزار های معماری انجام دهید تا از تناسب و.. مطمين شوید . راینو یکی از نرم افزار های مهم در معماری است . با آموزش راینو میتوانید به راحتی طرح دلخواه خود را تشکیل دهید.

ترکیب بندی رنگ ها عامل بوجود آوردن احساسات مختلف در یک شخص می شود و همین امر باعث شده است تا در ترکیب بندی رنگ های مختلف در معماری داخلی ، ایجاد تقارن و توازن که باعث بوجود آمدن نظم فکری در شخص می باشد ، اهمیت بیشتری پیدا کند.

تقارن در معماری

تقارن در معماری ایرانی

در معماری ایرانی در نظر گرفتن این نکته یک اصل جدا ناشدنی در طراحی ها می باشد. برای مثال می توان به یکی از معروفترین المان های موجود درطراحی داخلی ایرانی که پنجره های ارسی است ، اشاره کرد.

پنجره های ارسی علاوه بر رعایت قوانین تقارن در هندسه سازه ، تقارن رنگ ها را نیز در خود پوشش می دهند و ترکیب این دو جزء با یکدیگر آثار زیبا و چشم نوازی را در منظر مخاطب بوجود می آورد.

در نهایت باید گفت تقارن و رعایت آن در بسیاری از هنرها و علوم دیگر همواره کاربرد داشته است و در این مقاله سعی شد تا با ارائه مفاهیم کلی با تکیه بر درک معماری ، اصول و قواعد بکارگیری و کاربرد های مختلف تقارن را بیان نماییم.

تقارن در معماری ایرانی

3.2/5 - (17 امتیاز)
نویسنده |2023-11-07T15:47:52+03:3026 آوریل 2020|مقالات|
Subscribe
Notify of
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
24ساعته پاسخگوی شما هستیم